Wat meer informatie

Vooraleerst wil ik u verwijzen naar de website van de Vlaamse Gemeenschap betreffende de Vlaamse erfbelasting die vol met nuttige informatie staat

https://www.vlaanderen.be/belastingen-en-begroting/vlaamse-belastingen/erfbelasting

'De aangifte' en 'de nieuwe aangifte'

De aangifte is de eigenlijke, eerste indiening. Het is een document van 24 pagina's waarin onder meer de gegevens van de overledene en erfgenamen genoteerd moeten worden alsook wie welk deel erft. Je somt hier ook in op wat de bezittingen zijn van de persoon die is komen te gaan en waaruit het passief bestaat. De aangifte moet gebeuren binnen een termijn van 4 maanden na de overlijdensdatum. Zie hieronder het document.

Na het indienen van de oorspronkelijke aangifte kunnen er zich gebeurtenissen voordoen die aanleiding geven tot een herberekening van de erfbelasting. Om die herberekening mogelijk te maken, moet een  aangifte van 'nieuw feit' voor de nalatenschap ingediend worden. Denk bijvoorbeeld aan de afkoop of uitkering van een levensverzekering. Of als er iets opduikt waardoor het actief van de nalatenschap vermeerdert.

Vriendenerfenis


Voor overlijdens in het Vlaams Gewest sinds 1 juli 2021 bestaat er de vriendenerfenis. Zo kunt u maximaal 15.000 euro van uw vermogen fiscaalvriendelijk nalaten aan mensen die geen dichte officiële verwantschap met u hebben aan een voordelig tarief van 3%. Voor een som van 15.000 euro bedraagt de korting dus 3.300 euro. Dat is de maximale korting.

Enkel verdere familieleden zoals broers, zussen, neven en nichten en niet-verwanten zoals stiefkleinkinderen of vrienden hebben baat bij een vriendenerfenis. Willen zij de vermindering krijgen, dan moet u een testament opmaken waarin u bepaalt wie een vriendenerfenis krijgt.

 

NIEUW 2025: Het passief : de forfait

In de aangifte onder het passief staat te lezen dat u kan kiezen om het werkelijk passief aan te tonen of dat u kan kiezen voor een forfait.

  • De forfait voor de begrafeniskosten, ten belope van 6.000 euro, te indexeren komt voor overlijdens in het jaar 2024 uit op 7.655,40 euro euro en voor overlijdens in het jaar 2025 uit op 7.895,40 euro.
  • De forfait voor de schulden van de overledene, ten belope van 1.500 euro voor het eigen vermogen (alleenstaande persoon of een persoon met 100% eigen vermogen), te indexeren komt voor overlijdens in het jaar 2024 uit op 1.913,85 euro en voor het jaar 2025 uit op 1.973,85 euro. En voor het gemeenschappelijk vermogen (de overledene maakte deel uit van een relatie met gezamenlijke tegoeden), ten belope van 3.000 euro voor overlijdens in het jaar 2024 op 3.827,70 euro en voor het jaar 2025 op 3.947,70 euro

 

Waardering effecten

Waar de waarde van een zicht- of spaarrekening vast staat op de datum overlijden, is dat bij effecten niet het geval. Omdat de waarde van een effect dagelijks kan schommelen, krijgt u de mogelijkheid de laagste koers te kiezen uit 3 foto-momenten. Deze 3 momenten zijn de datum overlijden zelf, 1 maand later en 2 maanden later.

 

Als er op de gekozen datum geen notering en dus koers beschikbaar is, bijvoorbeeld wanneer die dag op een zondag of feestdag valt, dan geldt de beurswaarde van de eerstvolgende dag waar er wel een notering is. Stel dat er op de gekozen dag voor bepaalde aandelen wel een notering is en voor andere niet, worden de aandelen waarvoor er geen notering is gewaardeerd volgens de beurswaarde op de eerstvolgende dag waarop er wel een notering is. Voor de aandelen waarvoor er op de gekozen datum wel een notering is, geldt gewoon de beurswaarde van die datum.

 

Welke financiële instellingen?

Om te achterhalen bij welke banken de overledene een rekening heeft, kunt u bij Febelfin (= de Belgische Federatie van de Financiële Sector) terecht. Hou er rekening mee dat Febelfin geen informatie kan verstrekken over levensverzekeringscontracten.

Het e-mailadres waar u uw vraag kan stellen is info@febelfin.be (mail het attest van erfopvolging mee!) of bellen kan op 02/507 68 11.

Let op: u moet ook de banken in kaart brengen waar alleen de langstlevende huwelijkspartner een rekening heeft of een kluis huurt.

 

Kadastrale gegevens

In de aangifte moet u de afdeling, sectie en nummer van uw eigendommen vermelden. Wist u dat u deze gemakkelijk kan terug vinden via www.cadgis.be. U kan simpelweg het adres van uw pand ingeven:

 

Je deel van de nalatenschap verwerpen ten voordelen van je kinderen = generation skipping

Vaak krijg ik te horen van kinderen die van hun ouders erven dat ze het geld niet nodig hebben omdat ze er op hun leeftijd goed voor zitten en geen grote uitgaven meer gepland hebben. Hun kinderen, die dus de kleinkinderen van  de overledene zijn, kunnen de centjes vaak beter gebruiken. Ook in het Vlaams gewest kan men de nalatenschap van de overleden ouders verwerpen ten voordelen van de volgende generatie wat mogelijks 2 voordelen kan opleveren.

1) Moest u zelf de erfenis aanvaarden, maar het vermogen 'niet op doen', wordt dit bij uw eigen overlijden voor een 2de keer belast. Het daarom ineens door uw kinderen laten vererven bij dat eerste overlijden levert op.

2) De erfbelasting wordt berekend voor elk kleinkind afzonderlijk. Dus hoe meer erfgenamen er zijn, hoe kleiner het aandeel van elke erfgenaam en dus hoe lager de erfbelasting. Als Mieke bijvoorbeeld 2 kinderen heeft en zij verwerpt de nalatenschap van haar moeder, wordt haar deel gedeeld door 2 en kan er dus 2 keer genoten worden van de laagste schijven. Dit punt 2) werkt natuurlijk niet als de ouder die verwerpt zelf maar 1 kind heeft. Punt 1) blijft wel bestaan.